מהפכת המכוניות האוטונומיות (מכוניות ללא נהג) תביא איתה אתגרים רבים, אך היא גם תשנה את האופן שבו אנחנו משתמשים כיום ברכב.
הנסיעה האוטונומית תפנה לנו זמן והיא תהפוך להיות חוויה ולא משימה כפי שהיא היום.
תחשבו שאתם נוסעים ברכבת, אבל במקום זאת, אתם במכונית האישית שלכם והיא נוסעת בעצמה, ללא התערבות שלכם בנהיגה ולא לאן שהיא רוצה, אלא לאן שאתם רוצים.
ואולי לא יהיו בכלל מכוניות אישיות וכולנו נשלם רק דמי שימוש באינסוף מכוניות ציבוריות, מעין "מוניות" ללא נהג, שיהיו זמינות בכל מקום ובכל זמן. קצת קשה להאמין, אבל יתכן שזה מה שיקרה בסוף.
בכל מקרה, בין אם תהיה לנו מכונית אוטונומית אישית או ציבורית, המהפכה הזאת, תביא איתה גם בעיות רבות בתחומים רבים כגון תשתיות, אנרגיה, אקולוגיה וגם מוסר וביטוח.
למשל (תרחיש אחד לדוגמא):
אתם נמצאים במכונית אוטונומית שנוסעת מול רכב אחר וכמעט מתנגשת בו ואז, כדי למנוע את התאונה, המחשב של המכונית שלכם, מחליט לסטות ימינה וכך "אתם" דורסים הולך רגל שלא היה לו שום קשר לתרחיש…
האם זאת החלטה נכונה? האם ניתן למנוע ולבטל את ההחלטה הזאת בזמן אמת?
ובכל מקרה, מי אשם בתאונה הלא הכרחית הזאת? מי שתכנן את המכונית (מנהל המוצר)? המהנדסים? המתכנתים? ואולי הנהג? (רגע, אבל אין בכלל נהג! אתם לא נוהגים במכונית הזאת. היא נוסעת באופן אוטומטי. לבד…)
יש הרבה שאלות פתוחות, שלחלק מהן אין ולא תהיה תשובה "נכונה", לרוב השאלות כנראה שימצאו תשובה ופתרון ומה שאנחנו כן בטוחים, זה שבסוף נגיע לשם. אי אפשר לעצור את המהפכה הזאת.
אבל לפני שנגיע לשם, החברות שמפתחות את המכוניות האלה, צריכות להתגבר על אתגרים טכנולוגיים רבים ולוודא שלא רק שהמכונית נוסעת לבד, אלא שגם כל המערכות שבתוך המכונית, "מדברות" עם מערכות אחרות באותה מכונית ועובדות יחד בו-זמנית, באופן תקין ומושלם, כמעט ללא תקלות.
אין היום אפילו חברה אחת שיכולה לפתח את כל הטכנולוגיות הנדרשות ולכן ישנם שיתופי פעולה רבים בתחום הזה וכמובן גם "אינספור" חברות סטארט אפ שמפתחות רק חלק "קטן", שבלעדיו, כל הרעיון הזה לא יקרום עור וגידים. רק רכיב אחד מתוך מהדבר המדהים הזה שנקרא מכונית אוטונומית.
חברה ישראלית אחת כזאת היא אַרְבֶּה והיום נספר לכם עליה.
לפני שנתחיל, נגדיר שני מונחים:
שבב
באנגלית CHIP, צ'יפ. פעם קראו לזה ג'וק כי הזכיר לאנשים תיקן.
שבב הוא רכיב אלקטרוני זעיר שבו יש מעגל חשמלי משולב שפועל בעזרת טרנזיסטורים.
שבבים נמצאים בכל מכשיר אלקטרוני שאנחנו מכירים: טלפון סלולרי, מחשב, מקרר, מכונת כביסה, מייבש, מטוס, וכמובן גם ברכב ועל אחת כמה וכמה ברכבים אוטונומיים.
השבב הוא למעשה המוח של המכשירים האלה ולעיתים קרובות מאד, יש כמה שבבים באותו מכשיר, כשכל אחד מהשבבים אחראי על מערכת אחרת או חלק אחר ולפחות אחד מהשבבים, הוא המוח.
מַכׇּ"ם
ראשי תיבות של מגלה כיוון ומרחק. באנגלית :רדאר (RADAR)
מַכׇּ"ם הוא מערכת אלקטרונית לגילוי ומעקב אחר מיקומם של עצמים במרחב באמצעות שימוש בגלי רדיו. בדרך כלל מַכׇּ"ם יכול להפיק מידע אודות כיוון תנועתו ומהירותו של עצם וגם לזהות את גודלו וצורתו של העצם. (עפ"י וויקיפדיה).
ועכשיו לעניין:
חברת אַרְבֶּה מפתחת שבב למַכׇּ"ם רובוטי שמסייע בנהיגה אוטונומית בכלי רכב.
החברה הפכה לחברה ציבורית באוקטובר 2021 באמצעות מיזוג עם חברת SPAC ומאז היא נסחרת בנאסדאק.
לחברה יש הסכמי ייצור עם חברות TIER 1* מובילות כמו Sensrad, Magna, Hirain ו-Weifu, שמשתמשות בטכנולוגיה של אַרְבֶּה.
כמו כן, היא מבצעת ניסויי שטח עם רוב יצרניות הרכב המובילות בעולם.
* חברות TIER 1 הן חברות שמספקות חלקים או מערכות, ישירות ליצרניות הרכב.
אַרְבֶּה הודיעה שיצרנית רכב שהיא מובילה עולמית בנהיגה אוטונומית (שמה של החברה לא נמסר) , בחרה במַכׇּ"ם LRR610 של חברת HiRain, שמופעל על ידי ערכת השבבים של חברת אַרְבֶּה, עבור צי הרובו-מוניות (רובו-טקסי) שלה, אשר אמור להתחיל הפקה בכמויות גדולות, בשנת 2025.
הפיתוח של ערכות השבבים של אַרְבֶּה כמעט הושלם, והערכות האלה מתקרבות להתאמה מלאה לתפקוד ברכב.
בימים אלה (סוף מאי 2024), ערכות השבבים של אַרְבֶּה משלימות בדיקות מקיפות ומעמיקות אצל הלקוחות העיקריים של אַרְבֶּה, כהכנה לייצור המוני ולשילוב ברכבים.
תהליך בחירת חומרה לרכב אורך זמן רב ועשוי להגיע גם לשנתיים-שלוש ובתהליך כזה, מתבצע איסוף נתונים שנמשך לעיתים שנים וזאת על מנת לוודא שהמַכׇּ"ם אמין, עונה על התכונות הנדרשות ומסוגל לתפקד היטב גם במצבי קיצון כמו: מזג אויר, תאונה ושריפה.
השוק הזה מורכב משלוש שכבות/חוליות: ספק השבב (ארבה), יצרניות המַכׇּ"ם ובסוף: יצרניות הרכב.
חברות הרכב בד"כ מחליפות מודל (דגם) כל 5 שנים ואת הטכנולוגיות החדשות, הן מכניסות קודם לסדרות היוקרה ורק אח"כ בהדרגה, לשאר סדרות הרכב.
שוק הרכב מובל על ידי עשר יצרניות הרכב הגדולות בעולם שמוגדרות Major OEMs ,כלומר יצרניות ציוד מקורי.
מדובר על חברות כגון מרצדס, טויוטה, הונדה, ג'נרל מוטורס,סאיק, פורד, סטלנטיס, רנו, פולקסווגן (שהיא יצרנית שורה של מותגים: אאודי, פולקסווגן, סקודה וסיאט) וכן BYD, שכבר מוכרת יותר רכבים חשמליים מטסלה.
די ברור שאם אפילו רק אחת מבין מהיצרניות הגדולות האלה, תבחר באַרְבֶּה, המכירות של אַרְבֶּה יזנקו ושבחירה כזאת באַרְבֶּה, תבטיח לחברה שנים של פעילות.
החברה מעריכה שמכיוון שיצרניות הרכב המובילות למדו לעומק את הפיתרון של החברה, צפוי שכמה מהן יבחרו באַרְבֶּה ובפיתרון שלה.
נכון להיום יש לחברה הזמנות מקדמיות בהיקף של 40 מיליון דולר לשנים 2025 ו 2026 מיצרניות המַכׇּ"ם וכנגד הזמנות אלה של יצרניות המַכׇּ"ם, יש הזמנות של יצרניות הרכב אשר הזמינו מיצרניות המַכׇּ"ם, מערכות מַכׇּ"ם שמבוסס על השבב של אַרְבֶּה.
כל אחת מ 4 חברות ה TIER 1 (שהוזכרו לעיל) השקיעה סכומי עתק לצורך גיוס עובדים, מחקר ותכנון מַכׇּ"ם שמבוסס על השבב של ארבה ושיעמוד בדרישות התקינה החדשה וכל אחת מהן אספה נתונים באמצעות כלי הרכב של יצרניות הרכב לאורך שנתיים.
ההשקעות האלה נאמדות בעשרות מיליוני דולרים לכל חברה והעובדה הזאת מעידה על רמת האמון של החברות האלה בטכנולוגיה של אַרְבֶּה וכן על התלות שלהן בחברת אַרְבֶּה.
יש מספר שחקנים בתחום יצור השבב למַכׇּ"ם לרכב, אבל רק שתי חברות הצליחו לנפץ את תקרת הזכוכית וליצור פיתרון של מכ״מ רב ערוצי, אשר יבטיח קריאה מלאה של המתרחש בכביש ויעמוד בתקינה המחמירה.
החברה הראשונה, שמוכרת היטב לכולם, היא חברת מובילאיי שנרכשה על ידי אינטל ב 15 מיליארד דולר והחברה השנייה היא חברת אַרְבֶּה.
ד"ר יורגן דיקמן, ראש תחום מַכׇּ"ם בחברת מרצדס-בנץ, נחשב למומחה מספר אחת בתחום הרדאר והוא אומר שכדי שמַכׇּ"ם כלשהו יתאים לתחום של מערכות סיוע מתקדמות לרכב, מַכׇּ"ם כזה חייב לתמוך ביותר מ 32X32 ערוצים ,כלומר ביותר מ 1,024 ערוצים.
נכון להיום ידוע רק על שתי חברות שמפתחות מַכׇּ"ם שעומד בדרישה הזאת:
הראשונה היא מובילאיי, שמפתחת מַכׇּ"ם רב ערוצי שתומך ב 32X48 ערוצים, כלומר 1,536 ערוצים והחברה השנייה היא… ניחשתם נכון, אַרְבֶּה, שמפתחת מַכׇּ"ם רב ערוצי שתומך ב 48X48 ערוצים כלומר ב 2,304 ערוצים ולטענת חברת אַרְבֶּה, המַכׇּ"ם שלה מספק את הזיהוי המדויק והמפורט ביותר הקיים כיום.
יצרניות הרכב הן שמרניות מאד ולוקח להן מספר שנים לשנות את רכיבי החומרה על מנת לוודא שהרכיב החדש אכן טוב יותר ובעיקר תורם לשמירה טובה יותר על חיי הנוסעים, כך שגם אם "מחר" יצוץ פיתרון חדש, יקח זמן רב עד שהטכנולוגיה של אַרְבֶּה תוחלף בטכנולוגיה אחרת. זהו חסם כניסה גבוה מאד לשחקנים חדשים והוא דורש השקעה גדולה בכסף ובזמן.
העובדה שיש רק שתי שחקניות מובילות בתחום, נותנת יתרון ברור לאַרְבֶּה וזאת מכיוון שתעשיית הרכב לא תרצה להיות כבולה בידיים של ספק מונופוליסטי יחיד (מובילאיי במקרה זה) ולכן חברת אַרְבֶּה תוכל לספק מחיר נוח יותר לתעשייה מאוד תחרותית, שבימים אלה מתמודדת, יותר מתמיד, עם ביקושים מצומצמים.
במהלך החודשים האחרונים חברת אַרְבֶּה השתתפה באופן פעיל במכרזים של יצרני רכב אוטונומי מובילים ואף לקחה חלק בתהליכי ההערכה של יצרנים אלה.
חברת אַרְבֶּה מאמינה שהפתרון שלה מוכר ומוערך על ידי יצרניות הרכב המובילות, כמַכׇּ"ם עם מערך הערוצים הגדול ביותר ולכן יש לו עליונות טכנולוגית על השבבים הקיימים כיום בשוק.
כלומר החברה מאמינה שלשבב המַכׇּ"ם שהיא פיתחה, יש את היכולת הטובה ביותר בשוק היום לזהות ולמדוד עצמים ברזולוציה ובדיוק גבוהים וכל אלה משפרים את יכולתו של המַכׇּ"ם שלה, ללכוד מידע מפורט על הסביבה, לזהות עצמים קטנים יותר, לספק מיקום מדויק יותר ולשפר את הביצועים הכוללים של המַכׇּ"ם מבחינת טווח ורגישות.
או בקיצור: החברה חושבת שהמַכׇּ"ם שלה הוא הטוב ביותר בעולם היום בעיני יצרניות רכב מובילות.
חברת אַרְבֶּה הודיעה שחברה יפנית גדולה אוספת נתונים בעזרת בדיקות של פתרון המַכׇּ"ם שמבוסס על הטכנולוגיה של אַרְבֶּה וזאת כחלק מהפיתוח של מערכות מערכות סיוע מתקדמות לרכב (ADAS = Advanced Driver Assistance Systems) ושל מערכות נהיגה אוטונומית (AD = Autonomous Driving).
חברת NVIDIA הענקית, אספה קבוצה נבחרת של חברות מובילות בתעשייה ,שמספקות חיישנים דיגיטליים מתקדמים ובכלל זה, גם את שבב המַכׇּ"ם שמפתחת חברת אַרְבֶּה (שנקרא Perception Radar), וכל זאת כדי ליצור סט של כלים ויישומים שיאיצו את הדרך לפיתוח רכב אוטונומי מתקדם.
חברת Horizon Robotics היא הספקית המובילה של פתרונות מחשוב למערכות מערכות סיוע מתקדמות לרכב ולמערכות נהיגה אוטונומית ובתערוכת הרכב הבינלאומית של בייג'ינג השנה (2024), הורייזון רובוטיקס הציגה את האינטגרציה (שילוב) של מעבד האינטליגנציה המלאכותית שלה, עם מַכׇּ"ם הדמיה 4D של חברת Weifu, שהיא יצרנית סינית בולטת של רכיבים לרכב.
המַכׇּ"ם הזה של Weifu, מופעל על ידי ערכת השבבים של חברת אַרְבֶּה.
חברת אַרְבֶּה פועלת במרבית האזורים הגאוגרפים תוך התמקדות בסין, אירופה, ארה"ב ויפן.
הסדר הזה גם מעיד על קצב הכניסה לשווקים אלה. כלומר, קצב החדירה לסין צפוי להיות המהיר ביותר, לעומת יפן, שבה קצב החדירה הוא האיטי ביותר.
חשוב לדעת:
המשמעות של 4D היא ארבעה מימדים: אורך, רוחב וגובה של עצמים (שלושה מימדים) וזמן שהוא המימד הרביעי.
הוספת מימד הזמן, מאפשרת לרדאר לעקוב אחר התנועה והמהירות של עצמים, ומציעה תצוגה דינמית של הסביבה, שכוללת את האופן שבו עצמים נעים לאורך זמן.
חברת אַרְבֶּה טוענת שהטכנולוגיה שלה, מספקת את הפתרון המוביל בעולם למעקב אחר הולכי רגל וכלי רכב, גם בתנאי מזג אוויר ותאורה מאתגרים.
עוד טוענת החברה שהשבב המַכׇּ"ם הייחודי שלה, פועל ללא תלות ב-GPS והטכנולוגיה שלו היא בעלת דיוק שאין שני לו. השבב שלה מספק רזולוציית גובה שחושפת חזיתות בניינים מורכבות והוא מזהה ועוקב במדויק אפילו אחרי סיבובים עדינים ביותר לאורך כבישים ישרים לכאורה.
החברה מאמינה כי היכולת הזאת חיונית לעמידה בדרישות תקן הבטיחות הפדרלי החדש של המינהל האמריקאי הלאומי לבטיחות בדרכים (NHTSA), אשר מחייב כל יצרן מכוניות להתקין במכונית מערכת בלימת חירום אוטומטית (AEB=Automatic Emergency Braking) להולכי רגל, לכל מכוניות הנוסעים ולכל המשאיות הקלות עד ספטמבר 2029.
HiRain Technologies היא חברה שמתמחה בפתרונות אלקטרוניקה ותוכנה לרכב. היא מספקת מוצרים ושירותים הקשורים לרשתות רכב, מערכות תחבורה חכמות ופיתוח אלקטרוניקה לרכב והיא השיגה אבן דרך משמעותית על ידי פיתוח מוצלח של אלגוריתמים מתקדמים של חיבור, מעקב, סיווג וניתוח שטח פנוי, עבור מַכׇּ"ם LRR610 שלה, אשר מופעל על ידי ערכת השבבים של חברת אַרְבֶּה.
ברבעון הראשון של השנה (2024), רוב יצרני הרכבים האוטונומיים המובילים התקדמו לקראת בחירת מערכות מַכׇּ"ם מתקדמות שמשתמשות בערכות שבבים מתוחכמות ועובדה זאת, למעשה "מוכיחה" (לטענת החברה) את ההכרחיות של הטכנולוגיה שלה ביצירת מערכות נהיגה בטוחות.
חברת אַרְבֶּה מפתחת חיישן מרכזי שמאפשר ליצרני הרכבים האוטונומיים לעמוד בתקני הבטיחות העדכניים ביותר של NHTSA, והוא גם מאפשר ליצרנים האלה, לספק מערכת בלימת חירום אוטומטית (AEB) וכן תכונות בטיחות מתקדמות כגון זיהוי הולכי רגל וכלי רכב בלילה.
נכון לרבעון הראשון של 2024, ההפסד התפעולי של אַרְבֶּה היה 8.5 מיליון דולר, לעומת הפסד תפעולי של 8.4 מיליון דולר ברבעון הראשון של שנת 2023.
ברבעון הראשון של 2024 אַרְבֶּה דיווחה על 5.4 מיליון דולר במזומנים ושווי מזומנים ועוד 30.3 מיליון דולר בפיקדונות בנקאיים לטווח קצר ללא חוב.
החברה צופה שההכנסות השנתיות של שנת 2024 יהיו דומות לאלו של שנת 2023 ושיהיה גידול בהכנסות בשנת 2025 והיא מבססת את התחזיות האלה על הכוונה והתוכניות שלה להגיע לייצור מלא במחצית השנייה של שנת 2024 ועל ההחלטה שלה להתמקד בהמשך פיתוח ערכות השבבים המתוחכמים לרכב אוטונומי.
החברה צופה שההפסד התפעולי שלה בשנת 2024 יהיה בטווח של 30 עד 36 מיליון דולר.
זוהי כמובן השקעה בסיכון וכאמור, לחברה יש מתחרה אחת משמעותית, שהיא מובילאיי.
עם המשקיעים העיקריים בחברה נמנות קרנות קאטליסט וכנען וכן מגדל ומור השקעות.
חשוב לציין שהחברה הונפקה לפני כמה שנים בשווי של כ 720 מיליון דולר ואילו היום (סוף מאי 2024), שווי השוק שלה הוא רק כ 150 מיליון דולר, כלומר ירידה של כ 80% מאז ההנפקה.
האם הנפילה הזאת היא הזדמנות למשקיעים? - ימים יגידו.
חברת אַרְבֶּה נבחנה בקפידה (Due Diligence) על ידי כמה וכמה חברות גדולות מאד ומנהליה מאמינים בסבירות גבוהה מאד שארבע מתוך עשר יצרניות הרכב הגדולות בעולם, יבחרו בפיתוחים של אַרְבֶּה.
אַרְבֶּה עברה תהליך של רישום כפול בבורסה לניירות ערך בבורסה בתל אביב, כדי להגדיל את נפח המסחר במניית החברה והיא התחילה להיסחר בבורסת תל אביב היום (29/05/2024).
הסימבול של מניית החברה בנאסדאק הוא ARBE.
מספר נייר הערך של מניית החברה בתל אביב הוא: 1179662
במקביל, החברה מתקדמת לקראת הנפקת אג"ח להמרה בבורסה בתל אביב, כדי לגייס הון ועל מנת לתמוך בפרויקטים שהיא מבצעת עם ועבור הלקוחות העיקריים שלה וכן לצורך הגדלת הייצור הצפויה בשנת 2025.
עפ"י תשקיף האגח שפורסם במאיה 26/05/2024, החברה תשתמש בכספי ההנפקה אם ורק אם יתקיימו שלושה תנאים עד 31/03/2025.
כלומר החברה תחזיר למשקיעים את כל השקעתם באגח ולמעשה, במקרה כזה, החברה תוותר על הנפקת האגח הזאת, אם לא יתקיימו שלושת התנאים האלה (כל השלושה חייבים להתקיים).
שלושת התנאים הם:
החברה תזכה במכרז אחד לפחות או חוזה אחד לפחות, לאספקת מוצריה כספקית שבבים יחידה למַכׇּ"ם הדמייה של אחד מעשרת יצרני הרכב המובילים בעולם.
ממוצע שערי הנעילה של מניית החברה בנאסדאק ובבורסה בתל אביב יהיה לפחות 3.1 דולר במשך 30 ימי מסחר רצופים ובמהלך 30 ימי מסחר אלה, מחזור המסחר הממוצע המצטבר במניות החברה, יהיה לפחות 300,000 מניות ביום.
שער הנעילה של מניית החברה יהיה לפחות 3.1 דולר ביום שבו החברה תודיע לנאמן שהתקיימו שני התנאים הנ"ל.
למעשה, חברת אַרְבֶּה מצהירה שאם לא תהיה תשואה של יותר מ 60% במניה (3.1 דולר לעומת כ 1.9 היום), החברה לא תבצע את הנפקת האגח להמרה ואנחנו מצהירים שמעולם לא נתקלנו בחברה שמציבה לעצמה תנאים כאלה מחמירים וזה כנראה מעיד על הביטחון של החברה בהצלחתה.
במקרה של הצלחה של החברה, המניה עדיפה הרבה יותר מהאגח והיא תביא תשואה גבוהה הרבה יותר, אך שתיהן יניבו תשואה גבוהה מאד במקרה של הצלחה.
גילוי נאות:
באופן כללי אנחנו עשויים להחזיק בניירות ערך שעליהם אנחנו כותבים.
במקרה זה, אנחנו מחזיקים את נייר הערך הזה.
שימו לב: זאת לא המלצה !!! ואנחנו כן ממליצים לכם לבדוק לעומק את מצבה של חברת אַרְבֶּה, לפני שאתם משקיעים בה.
חשוב לנו מאד לציין שרוב הסטארט-אפים בעולם נכשלים ואין כל וודאות שאַרְבֶּה תצליח, למרות האופטימיות של הנהלתה.
אחוז הכישלונות של סטארט-אפים בענף הנהיגה האוטונומית הוא גבוה מאד, בעיקר עקב האופי המורכב, התחרותי ועתיר ההון של התעשייה הזאת, שבה יש עלויות פיתוח גבוהות וצורך בהשקעה משמעותית מאד במחקר, פיתוח ובדיקות.
בנוסף, בתחום הנהיגה האוטונומית יש אתגרים רגולטוריים שגוזלים זמן רב ולהזכירכם, מדובר באתגרים שונים לכל מדינה שבה אמורים רכבים אוטונומיים לנוע.
כמו כן, ענף הנהיגה האוטונומית הוא תחרותי מאוד וכולל "שחקנים" רבים ומבוססים ותחרות חדשה עלולה להופיע ללא כל הודעה מוקדמת.
אנחנו, כמובן, מאמינים בחברת אַרְבֶּה, אבל אף פעם אי אפשר לדעת ולכן אנחנו ממליצים לבדוק לעומק את כדאיות ההשקעה הזאת (וגם כל השקעה אחרת…).
לחצו כאן להצטרפות לרשימת התפוצה שלנו. כך תוכלו לקבל עדכונים מהירים על התפתחויות בשוק.
לחצו כאן להצטרפות לערוץ היוטיוב שלנו ותקבלו סירטונים שלנו על נושאים חמים בשוק ההון.
לחצו כאן להגעה לעמוד הספוטיפיי שלנו.
וואלה לא הכרתי את החברה הזאת לפני הזרקור שלכם עליה.
הישראלים מובילים בתחום או ארבה או מובילאיי אין להם מתחרים אמיתיים בשוק?